Vizelési panaszok

Ha azt tapasztaljuk, hogy vizelésünk az ideálistól bármilyen mértékben eltér, akkor vizelési panaszról beszélhetünk. Ez az eltérés különböző formákban nyilvánulhat meg: gyakoribb vizelési inger, hirtelen fellépő vizelési inger, égő, csípő, fájó vizelés, alacsonyabb nyomás, mely hatására a vizelés szakaszossá válhat. Emellett tapasztalhatunk utócsepegést, illetve előfordulhat, hogy a hólyag nem ürül ki teljesen a vizelés során.

Egy biztos: minden tünetet komolyan kell venni, különösen, ha véres vizelettel találkozunk.

OKOK

Mivel az egyes panaszok hátterében a legkülönbözőbb okok állhatnak, nagyon fontos, hogy ne kezdjük el önmagunkat gyógyítani, illetve a hirdetésekben látott gyógyszereket vizsgálat nélkül szedni! Forduljunk szakemberhez, hogy pontosan diagnózis felállítására kerülhessen sor.

Különösen vonatkozik ez a gyakran előforduló, közismert elváltozásokra, mint például a prosztata jóindulatú megnagyobbodására, ami az idősödő férfiak jelentős hányadát érinti valamilyen mértékben.

Annak ellenére, hogy egy szinte mindenki által ismert kórképről van szó, minden esetben részletes kivizsgálás útján meg kell győződnünk arról, hogy a panaszok hátterében valóban csak a prosztata jóindulatú megnagyobbodása áll-e, vagy van-e esetleg mellette egyéb is, például húgycsőszűkület, hólyagdaganat, a húgyhólyag kóros ingerlékenysége, csak hogy a leggyakoribb elváltozásokat említsük. Természetesen ki kell zárnunk a prosztata rosszindulatú elváltozását is, ami teljesen eltérő kezelést igényel.

KEZELÉS

A prosztata jóindulatú megnagyobbodása által okozott vizelési panaszok kezelésében általában először gyógyszereket alkalmazunk, az eredményesség megítélésében a beteg tapasztalatai mellett a computeres uroflowmetriára (a vizelet számítógépes áramlásmérése) és a vizelés után a hólyagban visszamaradó vizeletmennyiség ultrahangos meghatározására támaszkodunk.

Ha a gyógyszeres kezelés eredményessége nem kielégítő, műtét elvégzését kell javasolnunk.

HA MŰTENI KELL

A technika folyamatos fejlődése és az egyre jobb eredmények ellenére a prosztata műtéteit változatlanul körüllengik a ma már nagyrészt alaptalan, régről fennmaradt félelmek a vérzéstől, a vizeletcsepegéstől, a szexualis funkció elvesztésétől.

A jóindulatú prosztata megnagyobbodása miatt végzett műtétek jelentős többsége endoszkóposan, a húgycsövön keresztül zajlik, ami eleve kíméletesebb, és ezen belül is van már lehetőség arra, hogy a beavatkozás szinte vérzés nélkül történhessen meg.

Ilyen modern eljárás a kórházunkban újonnan bevezetett bipoláris plazma vaporizáció is, ami a vizelet eltávozását akadályozó prosztata szövet endoszkópos elpárologtatását jelenti. Az endoszkópos beavatkozást az operáló orvos monitoron figyeli, és mivel vérzés gyakorlatilag nincs, a képernyőn pontosan láthatóak az okok, a szakemberek számára jól ismert szöveti határok, melyek tiszteletben tartása mellett a beavatkozás biztosan nem fogja rontani a vizelettartást. Mivel a húgycsövön keresztül végzett operáció a merevedésért felelős ereket, idegeket nem érinti, azok a műtéti területtől nagyon távol futnak, ezért a beavatkozás nem befolyásolhatja hátrányosan az erekciót.

A fenti műtéti technika lehetőséget ad számunkra, hogy törekedni tudjunk az ejakulációs képesség megtartására, ami korábbiakhoz képest új vívmány és részleges eredmény esetén is jelentős előrelépés.

A bipolaris plazma vaporizáció egy sok előnyös tulajdonsággal rendelkező minimálinvazív eljárás, ami mellett legtöbb esetben elegendő egyetlen éjszakának a kórházban töltése, két napos katéterviseléssel. Természetesen otthon még javasolt egy két hetes pihenés, a szexualis élet, a sport és a munka újrakezdése az egyéni sajátságok figyelembe vételével az operáló orvossal egyeztetve történik.

Közösség

Ne maradjon le semmiről, nézze meg közösségi oldalunkat!

Tovább

Youtube

Videóink.

Tovább
Powered by WEBAPIX
Visszahívást kérek